Hippe kunstenaars

Terwijl de wereld moderner en moderner wordt, gaat kunst mee in deze stroming. En dan bedoelen we niet de stroming van de moderne kunst. Nee, we bedoelen daarmee dat steeds meer kunst digitaal wordt of wordt gemaakt met behulp van elektronica. Er komt een hele grote diversiteit aan media en materialen aan bod. Beeldhouwkunst en schilderkunst worden steeds minder dominant, bij tentoonstellingen van hedendaagse kunst is vaak een mix van performance, installatie en verschillende soorten mediakunst te zien: videokunst, fotografie en dus zelfs digitale of elektronische kunst en internetkunst. Ook het proces voordat de kunst wordt vertoond is gedigitaliseerd, zo worden veel concepten tegenwoordig verstuurd via een EPS bestand. In dit artikel zullen we de digitale en elektronische kunst uitlichten!

 

Digitale kunst omvat eigenlijk drie categorieën. Waarvan de eerste een digitale geproduceerde reproductie van een kunstwerk dat al in een andere vorm bestaat, bijvoorbeeld in de vorm van een schilderij.  Ten tweede omvat digitale kunt ook werk dat digitaal geproduceerd wordt, denk daarbij aan web-art. Tot slot is er een categorie waarbij het werk al digitaal geproduceerd is en dat deze dan gedrukt wordt — zodat het in sommige gevallen beschouwd kan worden als een origineel. Dit kan zich ook uiten in de vorm van een video of iets dergelijks.

 

Elektronische kunst verwijst naar technologie en/of elektronische media, het is dus bijna te zien als een synoniem van digitale kunst. Echter omvat elektronische kunst veel meer kunsttermen, zoals werken bestaande uit dans, muziek, architectuur etc. Ook is elektronische kunst vaak interactief.

 

Sinds 1994 wordt er elk jaar het Dutch Electronic Art Festival (DEAF) georganiseerd in Rotterdam door V2 Institute for the Unstable Media. In het Dutch Electronic Art Festival (DEAF) presenteren kunstenaars én wetenschappers hun kijk op actuele zaken rond ‘artificial life’. Een centraal thema van het festival is de vermenging van dit ‘artificial life’ met biologische levensvormen. Daarnaast wordt er stilgestaan bij begrippen als ‘natuur’ en ‘leven’.

Add a Comment

Your email address will not be published.