Kunst op straat (graffiti)

Bij kunst op straat denken we meteen aan graffiti. Momenteel wordt kunst op straat als een volwaardige kunstvorm beschouwd, maar dit is niet altijd zo geweest. Straatkunst en graffiti hebben een woelig verleden achter de rug. Daarom is het nodig dat we wegen een overzicht geven.

Custom sneakers

We kennen vele soorten graffiti, maar we zien ook dat het wordt toegepast in het hedendaagse straatbeeld. Bijvoorbeeld bij sneakers, check hier alle graffiti modellen op Nieuwesneakers.nl.

Tags

Tags waren de eerste vorm van kunst op straat. Hoewel, sommige mensen beschouwen tags niet echt als kunst. Het zijn in de eerste plaats uitdrukking van verzet, protest of onrecht. Vanuit de tags ontwikkelde zich de latere graffiti die steeds meer als een volwaardige kunstvorm gezien wordt.

Vandalisme of kunst

Kunst op straat is voor vele mensen nog steeds stof voor discussie. Voor sommige mensen zal het wellicht altijd een discussiepunt blijven. Om ervoor te zorgen dat de lezer hier enig inzicht in zou krijgen, gaan we van nabij in op diverse vormen van kunst op straat.

Muurschilderingen

De graffiti van vroeger is tegenwoordig in zijn geheel geƫvolueerd naar muurschilderingen. In iedere grote stad vinden we hiervan verschillende namen terug en ondertussen zijn de makers van muurschilderingen al heuse artiesten geworden met naam en faam. Banksy, Keith Haring, Jean-Michel Basquiat en Kenny Scharf zijn hier maar enkele voorbeelden van.

Beroemdheden die ooit als graffiti kunstenaar begonnen

Matthias Schoenaerts was ooit een veelbelovend graffitikunstenaar. In Antwerpen vind je nog verschillende muren terug die beschilderd zijn met werken van Matthias. Jammer genoeg zijn er ook al enkele gesloopt. In dit filmpje vind je beelden van werk van Schoenaerts in Brugge.

Nederlandse en Belgische graffitikunstenaar

Zowel Belgiƫ als Nederland kennen bekende graffitikunstenaars. Sommige zijn puur graffitikunstenaars, anderen zijn op meerdere vlakken actief. Wij vertellen graag iets over onze favorieten.

Spitler

Spitler is actief als columnist en als rapper die verschillende straatbattles op zijn naam heeft in het Antwerpse. Hij is onder de naam Spitlart ook actief als kunstenaar en graffiti-artiest. Zijn werken zijn te bewonderen in Antwerpen als kunst op straat.

Ces53

Ces53 is wellicht de bekendste Nederlandse graffitikunstenaar. Hij was als een van de eerste kunstenaars actief op treinen. Momenteel is Ces53 ook actief in verschillende landen over de hele wereld. Behalve in Europa werkt Ces53 ook in landen zoals Mexico, de VS en Myanmar. Dit is werkelijk een gerenommeerde graffitikunstenaar.
Bekijk de website van CES53

Legale graffiti kunst

Hoewel er steeds meer legale graffiti kunst bestaat, is het voor beoefenaars van deze kunstvorm steeds nog oppassen geblazen. Ook al heb je als eigenaar van een muur of huis geen bezwaar, toch kan de overheid er anders over denken. Dat is spijtig, want kunst op straat fleurt een stad op.

Add a Comment

Your email address will not be published.