Kleurrijke graffiti en graffiti kunstwerken

Graffiti bestaat al ontzettend lang, het is de verzamelnaam voor teksten en/of afbeeldingen die op straat met inkt, paintmarker, krassen of verfstift zijn aangebracht. In het Italiaans betekent graffiti zelfs ‘ingekraste tekeningen’! Het begon al in de Klassieke Oudheid toen de Romeinen ¬†schreven op muren en gebouwen. Sindsdien is de graffiti veel kleurrijker geworden, haast net zo kleurrijk als carnavalskleding.

Korte geschiedenis

De evolutie van graffiti heeft vooral plaatsgevonden in Amerika. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het onder Amerikaanse soldaten een rage om de tekst Kilroy was here te plaatsen, met het mannetje ‘Mr. Chad’ (zie afbeelding hieronder). Als je een keer in New York komt, moet je er maar eens op letten hoe vaak je deze tekst voorbij ziet komen. Aan het eind van de jaren 60 nam de jeugd uit New York de gewoonte over van de straatjongeren uit Philadelphia om hun schuilnamen met een viltstift op treinstellen en op metro’s te plaatsen. Deze soort van handtekeningen worden ook wel tags genoemd. Toen, vanaf de jaren 80 inspireerde de ondertussen ontwikkelde graffiti kunst, Europese kunstenaars. In Nederland had graffiti zijn hoogtepunt tussen 1985 en 1995.

kilroy-was-here

Is graffiti kunst?

In het begin werd graffiti eerder als vandalisme gezien dan als kunst. Pas toen graffiti zich evolueerde en mooier en kleurrijker werd, begon dit beeld langzaam te veranderen. Graffiti begon zich ook meer te richten op de maatschappij. Invloeden uit allerlei media waren goed terug te zien, waardoor graffiti een breder publiek ging aanspreken. Spuitbusschilders gingen graffiti dan ook echt als kunstvorm beoefenen. Bekende kunstenaars tijdens deze opkomst in New York zijn Kenny Scharf en Keith Haring.
De kunstenaars laten zich alleen leiden door spontaniteit en een opvallend snelle uitvoering. Dit komt doordat de techniek dit vereist en omdat graffiti een groot risico van arrestatie met zich mee brengt. In Nederland komen er ook steeds meer graffiti-artiesten op, dus hou dit goed in de gaten!

Add a Comment

Your email address will not be published.