Wereldwijd podium voor Nederlandse poptalenten

Nederland lijkt wel eens te klein om internationaal door te kunnen breken als het gaat om popmuziek. Minister Bussemaker heeft dit probleem onderkend en wil een klimaat scheppen dat poptalenten uitnodigt om verder dan alleen ons eigen land te kijken. Wil je het als talent in het buitenland maken, dan zal je vooral veel moeten spelen. De Nederlandse poppodia zijn hierin heel belangrijk en door hier veel te spelen is de kans op internationaal succes een stuk groter, dit laat Bussemaker weten aan het AD en de Telegraaf.

nederlandse-djsDe Nederlandse muziekscene is in de loop der jaren een industrie op zich geworden. Nederland kent een groot aantal internationaal gelouterde deejays die over de hele wereld worden geboekt. Dance, urban en pop zijn met name de stijlen waarbij Nederlandse acts en bands internationaal mee weten te scoren. De enorme vijver van poptalent waaruit Nederland kan vissen is echter geen garantie voor internationaal succes. Hiervoor is meer nodig en de Popcoalitie heeft hiertoe een plan de campagne opgesteld. Doelstelling: Nederlands poptalent naar de absolute wereldtop brengen. Hier is geld voor nodig en in de periode 2017 tot 2020 leggen Buma Cultuur en het Fonds Podiumkunsten beide jaarlijks een half miljoen euro op tafel om deze ambitie vorm te geven. Minister Bussemaker is groot voorstander van dit plan en draagt namens de overheid in 2016 een bedrag van €190.000,- bij om reeds een start te kunnen maken met de uitvoering van deze plannen.

De Nederlandse poppodia spelen een belangrijke rol in de ambitieuze plannen van de Popcoalitie. Poptalenten moeten simpelweg spelen om zo de broodnodige ervaring op te doen en te werken aan hun naamsbekendheid. Het mes snijdt aan twee kanten, want door talenten meer ruimte en mogelijkheden te geven om op te treden kan het publiek sneller kennis maken met de nieuwe generatie artiesten en bands. De schoen wringt echter als het op de poppodia aankomt. Deze staan onder druk, omdat subsidies lager zijn en de kosten juist toenemen. Tegelijkertijd wordt wel van hen verwacht dat zij het publiek weten te verrassen met een vernieuwend aanbod van artiesten. In opdracht van minister Bussemaker zullen de Popcoalitie en het Fonds Podiumkunsten de handen ineen slaan om zo de oorzaak van dit probleem te onderzoeken en aan te pakken.

Speerpunten uit het cultuurbeleid van minister Bussemaker zijn educatie en talentontwikkeling. De Nederlandse popmuziek draait internationaal in de hoogste regionen mee. De plannen die nu op tafel liggen kunnen dan ook alleen maar als een grote steun in de rug van de Nederlandse popmuziek worden gezien.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *